Concrete Sustainability Council

De Concrete Sustainability Council (CSC) is een initiatief van de cement- en de betonindustrie. CSC heeft een certificatie-systeem ontwikkeld voor het verantwoord inkopen van grondstoffen voor beton. Bij de formulering van de criteria van CSC heeft Beton Bewust als voorbeeld gediend.

BetonBewust_CSC_fietsbrugIn Nederland wordt het CSC keurmerk Beton Bewust|CSC genoemd.

Een wereldwijd keurmerk voor beton

De Concrete Sustainability Council (CSC) is in februari 2014 gelanceerd, tijdens een Internationale conferentie in Medellín (Colombia), georganiseerd door de Amerikaanse beton Association (FIHP) en de nationale beton Association (NRMCA). CSC heeft het doel om een wereldwijde standaard voor het verantwoord inkopen van grondstoffen en het bijbehorende certificeringssysteem voor betonproducten te ontwikkelen. 

Beton Bewust|CSC in Nederland

De behoefte aan een waarborg in de vorm van een keurmerk – als het gaat over de maatschappelijk verantwoorde toepassing van beton – geldt voor alle landen in de wereld. Vanaf 1 januari 2017 is in Nederland Beton Bewust|CSC de verantwoordelijke instelling voor het certificatiesysteem. De lancering van het systeem zal 1 februari 2017 plaatsvinden.

In Nederland was VOBN, de Branchevereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland, vooruitstrevend met het keurmerk Beton Bewust, dat in 2012 is gelanceerd voor de Nederlandse markt. De eisen die zijn gesteld om het Beton Bewust keurmerk te mogen voeren zijn grotendeels de basis geweest voor het mondiale keurmerk. Beton Bewust en CSC zijn de afgelopen periode geharmoniseerd, in Nederland wordt het CSC keurmerk Beton Bewust|CSC genoemd.